CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget



Masalah bila baru kali pertama pakai contact lens ialah, cara nak pakai, nak tanggal dan cara nak simpan..huhu..here is the video that will show u all the steps..=)

Assalamualaikum..salam Jumaat tuk sume..hari ni, Jumaat terakhir sebelum kita semua melangkah masuk ke  tahun baru..budakbudak pun nak start sekolah dah..saya jugak lah yang cuti sorang2 dalam rumah tu nanti..haih..kebosanan melanda tentunya..so..apa kaitan dengan tajuk ni?okay.suke lari tajuk..takpe lah,mukadimah..hehe..

okay, tadi after Zohor, dya pegi jalan-jalan dengan akak n kawan..memula ingat nak pegi Jusco Bukit Raja je tapi tak jadi sebab kitorang nak try Space U8 @Bukit Jelutong..tempat baru,mesti lah nak cuba kan..hehe..agenda kami cuma tengok wayang je..cerita Mission Impossible : Ghost Protocol..pergh, terbaikk beb! siyes wa cakap..the best of the year..hehe..lepas dah habis tengok wayang, pusing2 la kejap kat tempat tu..*even masih kosong..huhu..tetiba, dya ternampak kedai optometrist..hehe..maka dengan langkah kaki yang ringan, dya pun masuk dalam kedai tu..tujuannya nak usha contact lens tu..acik tu tanya, nak beli yang color atau clear? i just said, "clear lah.." (taksuka color2..malu kalau orang tengok..hehe..)
acik tu tanya lagi, "nak belajar pakai kat sini atau kat rumah? kat rumah ada orang boleh ajar tak?"
oh, saya terus menjawab, "belajar kat sini je lah..huhu.."
wahh....saya ingat pakai contact lens tu sangat senang..rupa-rupanya agak perit..standard lah, orang baru 1st time pakai kot..menangis saya di situ..hehe..susah..asyik terkeluar je..dia taknak masuk..naik give up jugak dya time tu..last2, I did! hehe..tapi kan...dya cam tak selesa la..mungkin sebab power mata kanan kurang so cam tak nampak clear sangat lah..it should 2.25 tapi orang tu suh amik 2.00 je..mata kiri plak 1.75 tapi jadi 2.00..ok, orang tu nak samakan power..nak taknak,kena biasakan jugak la kan..huhu..

*akhirnya impian saya nak pakai contact lens dah tercapai..=D

If you feel like life is lacking the power you want and the motivation you need..
Choose to change your view..
Always stay on the bright side of things..
Never let negative ideas limit you performances..
Never leave your future to chance and wait for things to get better..
Go in your direction of your hope and aspirations..
Build your confidence work through problems rather than avoiding them..
Always believe that good things are possible..
Remember that mistakes are lessons to be learned..
Take your fear and transform them to trust..
Turn your worry hours into productive hours..
Keep your thought positive and strong everyday..
You'll see beautiful things happen!

you'll see your bright future if you leave your mind with positive thinking everyday..=)

yeah..final exam ryte now..nangis beb..okay,for the first day and the first paper, Microbiology..erm, dz one not bad lahh..still boleh jawab dengan senang hati lagi..next day, Physical Chemistry..ha..yang ni memang  rasa nak nangis..takreti nak jawab..haha...sedih tak?? semalam, exam Anatomy..arr.....yang ni...no komen la..50-50 kot..tapi sedih jugak..nanti result pn 50-50 jugak ke ek??hmm.. hari ni, ELA..yang ni..sonang yo...ececeyh..yakin betul ni..hehe..grammar tah tunggang tebalik,taktau la kan..hehe..so, ada lagi dua paper je tinggal..Physiology n Introduction to Pharmacy..haaa...!!!! nak nangis puaspuas after exam..boleh??haha..

*WishForMyLuck..=D


motif??hehe..i think i've just falling in love with my bestfriend..ouh,should i say this..??
hehe..i just love this song actually..dun get wrong okayy..huhu..
just enjoy with the catchy music..^^

video

hye..sebenarnya dya dah lama nak buat video ni..tapi baru hari ni tercapai hasrat hati tu..but i'm not sure whether the song i used in this video is suitable or not..it just look like i will go far away from all my friends and thats why i make this video..but is it true..??oh, i don't know..just watch the video and if u have any suggestion, u can leave the comment..the theme song i used is Sebiru Hari Ini..it's a cute song, touch deeply in my heart since the first time i heard to the song.. it gives a lot of meaning..i just love this song..and i hope u will love it too..!! but, i wanna say sorry coz there are a few pictures that i've took from y'all albums without permission..hehe..hope u enjoy it..!! have a good day everyday and fill up ur day with ur cutey smile..!! ^^


credit to my bestfriend, Maisarah Termizi for dedicated this motivation nasyid to me..

Hari ni hari yang paling sedih dalam hidup dya..dya terpaksa melepaskan seseorang..yang mungkin memang dya sayang..tapi keadaan tak memihak pada hubungan kami..semuanya berlaku mendadak..tapi dya terima dengan hati terbuka..dya redha dengan semua ni..walau apapun yang berlaku, dya tetap kena teruskan hidup..kan..??setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan yang menunggu giliran untuk mengambil tempat pertemuan tadi..

dya akan cuba gembira macam biasa..walaupun mungkin susah..tapi usaha kan tangga kejayaan..betul tak..??huhu..dya ada ramai kawan yang akan support dya dari belakang,depan,tepi kanan kiri,atas dan bawah..dan yang paling penting, dya masih ada Allah untuk jadi tempat dya mengadu..dya ni pun bukanlah baik mana..tapi insya Allah..Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Thanks a lot to my beloved friends @ OC..Maisarah Termizi and Nadia Farhana especially.. :')

jom main bedahbedah nak tak..??hehe...ingat bedah ni benda permainan ke? tapi kalau dah namanya experiment, memang terasa macam mainan..hehe..actually, dah lama dah kitorang wat experiment bedah ni..bedah tikus je..tikus putih yang kecik tu...kali ni kira kali kedua la dya membedah tikus..first masa form5 dulu..tapi skop experiment ni pun taklah beza sangat..benda sama jugak..nak tengok organ dalaman haiwan tu..tapi yang kali ni terasa lebih mencabar sebab naknak pulak time buat experiment ni dya tengah taksihat sangat...macam nak demam je rasanya time tu..tapi tahankan jugak..
masa awal2 tu, boleh lah dya bedah..mula dari potong kulit tikus sampai nak keluarkan kidney dia, dya yang buat dengan bantuan members group dya..tapi bila dah sampai nak keluarkan jantung, dya dah takboleh tahan lagi..air mata dah menunggu masa nak keluar je..isi2 perut pun dah sampai kat tekak untuk memuntahkan dirinya..huhu..okay, dya surrender..takmampu dah...kawan2 dya cakap, muka dya time tu dah merah..haha..yela,isi perut nak terkeluar beb..busuk dia takpayah cakap lahh...busuk gila abis lahh!! naknak pulak takpakai mask..pelik jugak bila kitorang takyah pakai benda tu..even masa sekolah dulu pun, pakai lah jugak..

small intestine, large intestine, liver


organ2 Cik T yang telah selamat dikeluarkan dan dimasukkan ke dalam Formalin untuk diawet..

sesi potong kepala untuk keluarkan otak


balang Cik T

NoTitle

BERUSAHA MENYAMBUNG PENULISAN YANG TERGENDALA AKIBAT MASALAH TEKNIKAL YANG TIDAK DAPAT DIELAKKAN..


*WISHMEBESTOFLUCKYEAH..!!

Assalamualaikum kawankawan..huhu..hey,kebosanan melanda dya la..apa nak buat ni..?? mana tak nye, balikbalik buku jugak yang dihadap..*bukan nak tunjuk rajin okayy..tapi kenyataan..
rasa macam nak muntah dah tengok kertas tu..semuanya garagara kena repeat exam..tu la,sapa suruh dpt F..haha..so, pagi tadi dah repeat..soalan pun taklah susah mana..tapi taktau lah nanti dapat gred apa..kalau F jgk,haih..taktau nak cakap apa dahh..workharder la after this..nak taknak,kena jugak..final exam is around the corner meyh..takleh mainmain dah..*yelatukan..hehe

sekarang ni, ada dua assignment yang sedang menunggu giliran untuk disiapkan..bosan jugak bila tiaptiap hari kena menghadap hurufhuruf kat lappy ni..haih..==' tapi tu la namanya kehidupan pelajar U kan? mana ada yang relax..nasib badan lah..

menurut kajian, bidang Farmasi adalah bidang yang paling tough kalau nak dibandingkan dengan bidang2 lain such as medic yang selama ni orang fikir sangatlah susah..siyes ni,taktipu punya..okay,memang nasib badan..

*NakTukarKosBoleh..???

hye! salam jumaat tuk semua..=D hari ni dya nak cite sikit sal resepi yang dya masak semalam..tu, tajuk post tu la yang dya masak..hehe..sbnarnya dya main letak je nama resepi ni sebab bahn pun main masuk je..asalkan jadi dan SEDAP..hehe..resepi ni dya amik sikit2 dari mak kawan dya..sebab semalam dah buntu sangat taktau camne nak masak, dya pun kol la dia mintak resepi..huhu..so, ini lah resepinya..

BAHAN-BAHAN :

- lobster@udang kara
- bawang merah dan putih
- halia
- cili boh
- sos cili @ tomato
- serai
- limau nipis
- air rebusan lobster
- garam, gula dan penambah perisa

CARA-CARA :

1 - rebus lobster dalam air yang mendidih bersama garam selama lebih kurang 10 minit. ( bergantung pada bilangan lobster )
2 - tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan halia.
3 - tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Bila dah nampak garing sikit, masukkan cili boh dan sos cili @ tomato. tambahkan air rebusan lobster tadi untuk bagi dia ada rasa lobster tu. tunggu sehingga cili tadi betul2 masak..
4 - perahkan air limau nipis untuk bagi dia rasa masam2..
5 - masukkan gula secukup rasa..jangan banyak sangat, kang takpasal2 termanis plak..
6 - masukkan garam dan penambah perisa secukup rasa jugak..
7 - akhir sekali, masukkan lobster tadi dan gaulkan bersama.
8 - siap untuk dihidang..

CARA-CARA MEMBELAH LOBSTER :

1 - pisahkan kepala dengan badan.
2 - buangkan duri2 yang tak dikehendaki. kalau taknak buang pun takpe.

dya taktau cane nak belah sbnarnya so ni cara yang dya dengan akak buat tuk senang nak makan..=D


selamat mencuba..! ^^



PERHATIAN!! ini bukan ayat Al-Quran...!


PENTING DAN TOLONG SEBARKAN. MOGA ALLAH SWT AKAN MEMBALAS JASA BAIK ANDA.
YANG PASTI, INI BUKAN AYAT AL-QURAN...


Semoga kita semua berhati-hati, jangan sampai terbeli dan digantung di dinding-dinding rumah kita. Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita.


Tolong baca. Jangan biarkan kita diperbodohkan oleh orang-orang KAFIR. 
Perhatian : kalau ternampak penghujungnya ditulis "Surah Injilu Mattay", terus reject!


Itulah agenda Kristian, maka berhati-hatilah anda..


Jangan terpedaya pada rupanya tetapi tengok dan selidiki juga isinya. Tengok keseluruhan. Memang ia nampak cantik sekiranya dibuat untuk menghiasi dinding rumah.


Sekali pandang memang nampak macam ayat Al-Quran tapi sebenarnya ayat dari kitab Bible.

sejak masuk U, dya jarang ada masa nak update cerpen dya..dah lama sangat terbengkalai..idea tu memang dah ada tapi nak mencari masa tu sangatlah susah..mana taknya, setiap hari mesti ada Lab Report yang nak kena hantar..huhu..penat meyh..dalam simpanan dya sekarang ni, ada dua cerita yang dya tengah nak siapkan..yang pertama, tajuknya Gadis Lavender..maksud disebalik tajuk ni? dya pun tak pasti..sebenarnya, dya minat bunga lavender sebab dia wangi..hehe..insya Allah kalau ada rezekinya, dya nak letak dalam blog ni..tapi tak tau lah nak letak ke tak sebenarnya..hehe..ceritanya macam akan jadi panjang je..penat ni nak kena perah otak..

okay, cerita kedua tajuknya Ceritara Hati..yang ni mungkin dya tak kan masukkan dalam blog sebab sangat privasi..orang-orang tertentu je yang boleh baca..tapi kalau nak diikutkan, yang ni lebih kepada bentuk diari tapi dalam konteks yang berbeza..mungkin kalau dya nak letak dalam ni, dya akan edit 50% kot..means not the exact story..huhu..

ha..! nak gtau ni..hari tu masa dya pergi Tesco, dya nampak ada kasut ni sangat cantik..actually, dah lama dya usha kasut ni..memang suka..tapi umi dya tak bagi beli kasut lagi sebab dah banyak sangat kasut..hehe..ala, beli bukannya tak pakai..pakai je..banyak kali tau..tapi sebab banyak kali tu lah, dya jadi cepat bosan..hehe..tapi tak pe, dya nak beli jugak..dan esok adalah harinya..harap-harap masih ada saiz n ada stok..kalau takde, oh, sungguh kecewa hati ini..i really love that shoe..i want it damn much!

hari jumaat lepas, masa dya dalam perjalanan balik rumah, dya ternampak bukit..tiba-tiba pulak terlintas kat hati ni nak daki gunung...DAKI GUNUNG..okayy, tu memang aktiviti kegemaran dya cuma takde kesempatan nak buat aktiviti tu..yela, dengan sape pulak dya nak daki gunung tu kan..bukan ada kawan pun..family pun takde yang minat benda benda camni..dya la yang ganjil minat aktiviti lasak..huhu..


jadikan, dya salu berangan yang dya daki gunung tu dengan kawan kawan dya..hehe..sure syiok abis ar kan..tapi tah bila pulak angan angan tu nak jadi kenyataan...

hye hye hye! sy bahagia!!! hehe..semua org layak untuk rasa gembira dan bahagia..am i ryte? huhu..tapikan,,kenapa dya rasa happy sangatsangat ye??sheram nihh..haha..
dya nak pergi Johor la..cam best je kan?huhu..*agak2 ada makna tersirat tak?huhu
jatuhcintadengannegerijohor..hihi.....

bile dikaji kaji balik,rupa2nya dah banyak yang lain dalam diri dya..ada yang dari positif --> negatif dan negatif --> positif..jom kite cek apa yang lain..

negatif --> positif

  • pemarah jadi penyabar (cme kadang2 tu marah la jgk..hihi..)
  • suka ubat jadi benci ubat.. (hey,positif tw ni..tak elok mkn ubat je..hehe..)
  • suka bad mud, skang owez epy meyh!hehe..
positif --> negatif
  • salu b'terus terang kalau takpuas aty@jelez@mara at bf..skang jd perahsia..(trok nihh..)
  • kuat makan jadi kurang makan..(prubhn tak tu??)
perubahan yang pelik..
  • tiba2 akan m'asingkan diri dari sume orang..
  • tiba2 diam sedangkan dari awal tu banyak cakap..hmm..
tu je la..bnyk ke perubahannye?tah la.. :')

takpernah dya bayangkan keadaan akan jadi seteruk ni..dan dya takpernah bayangkan benda camni akan berlaku dalam hidup dya..segalanya bermula bila dya tulis nama untuk penyertaan dalam group GLEE..dancing and singing competition..dya sendiri taktau nape dya tulis nama dya..lepas beberapa hari latihan, dya amik keputusan tuk tarik diri dari group tu..sebenarnya ayah dya tau dya masuk benda tu..*dya yang gtau..
dan ayah dya cakap, cuba cari aktiviti lain yang lebih sopan dan halal..okayy,dya terima nasihat ayah tu..dan itu jugak la alasan yang dya bagi kat group glee tu..tapi apa yang berlaku sekarang ni,diorang seolah olah taknak faham apa masalah dya..setiap hari akan suruh dya join balik group tu..dya taktau nak kena ulang berapa ribu kali baru diorang nak faham..dan setelah minx pendapat kawankawan dya,diorang sume kata,better takyah masuk glee tu..hmm..dya tau jugak,geng glee tu sume bengang n marah dengan dya..tapi dya takley nak wat apa..hak diorang..nak benci ke,menyampah ke,sukaty diorang lahh..malas nak amik port..sampai la hari ni,bila diorang lagi sekali paksa dya masuk glee dengan menggunakan abang angkat dya,dya terus tak bercakap langsung dengan diorang..termasuk abang dya..dya tau dia taksalah,tugas dia cuma menyampaikan mesej tapi dya tetap takboleh terima apa yang dia buat sebab dya dah cerita semua benda kat dia..dan sepatutnya dia boleh bagitau geng glee tu sebab dya tarik diri..takperlu dah nak paksa2 orang ni..hmm..sok ada potluck..kalau ikutkan hati,memang taknak join pun potluck tu..tapi sampai bila dya nak larikan diri dari diorang kan? 3 tahun dya akan sekelas dengan diorang sume..dan dalam masa 3 tahun tu,dya taktau apa yang akan terjadi..mungkin lebih teruk?atau lebih bahagia?hmm..wallahua'lam..kita hanya perlu tunggu dan lihat..kita merancang,tapi hanya Allah yang layak untuk menentukan segalanya dan mengetahui apa yang terbaik untuk hamba2nya.. :')

mase mumule dapat jadual,i'm sooo happy! yela,kelas da nak mule la katekan..tapi kegembiraan tersebut telah dicalarkan..dengan sering berlakunye pertukaran jadual..waaahhhh..memang sangat sangat tension beb..baru nak comfort dengan jadual yang dah dapat,die tukar jadual lagi..hey,universiti ape ni?tak tau lah pula jike U yg lain pn same jgk..tapi mcm tak je..huh..lepas ni memang kami para pelajar DPH berharap agar tak berlaku lagi pertukaran jadual..=,=" *amiiin!!!!

such a boring day! hehe..pndai2 je kan..taklah boring sgt..kls pn sampai kul5 je..okayylah tu..diz morning, physiology class @A0702..raaaaaaaaaaaaamaaaiiiiiiiiii SANGAT SANGAT! dah la kelas tu 'besar' nye ya amat..student plak 60 orang..perghh..wa cakap sama lu la der..sempitt! terpakselah kami bersempit-sempitan di dalam kelas tersebut..nseb baik sejam je..dya dpt port BAIKK PUNYEEE..bwh aircond..sejukkk je rase..hehe..untunglahh duk bwh aircond..orang lain ade yang kate panas lagi..huhuu..nx class kul4 - 5..INTRODUCTION TO PHARMACY..wahhh..quit interesting ryte?i hope so lahh..huhu..ok,c u nx tym! ^^

at last..=)

Assalamualaikum..alhamdulillah,dpt jgk dya update blog ni..actly..dya skang da msuk u..u private..hehe..kat Management & Science University @ MSU..amik Diploma In Pharmacy..same as wat i said b4..*takingat lah pulak entry yg mne..hehe..skang da msuk mggu ke2 dya at sne tp blom msuk kls..wat??tu reaksi sume org ble dya jwb cmtu..hehe..nk wat cane,kls dya mle 8 Ogos nty..pstu rmai la yg tny,da tu np dftr awl sgt?nk wat cane la jgk,da tarikh dftr dy awl..takkan taknak dftr kan..?so,skang ni dya sibuk uruskan PTPTN n sgle bnd2 yg prlu diuruskan lah..nty kang kalau da mle kls,mne smpt nk uruskan sumenye kn?tu la hikmahnye..hehe..walaupun MSU tu dkt je dgn umah,tp dya duk hostel jgk..taklah hostel sgt..apartment tu lebih kurg sewa jgk la sbb tiap bulan kne byr RM550 (t'masuk akk dya yg blja at ctu skli)..dlm mse takde kls lg ni,tiap ary kalau bole ayh nak suh dya balik umh..cmtu bek xyh duk hostel ayah oii..tp tak independent lah plak kn..tp ok la sbb ary sbtu n ahd je dya blk umh..lps rndu at fmly..kalau cm housemates dya,umh dorg sume jauh2..at sarawak,sabah,melaka..haa kre dya b'untunglah kn dpt blk tiap mggu?hehe..dorg jelez je kalau dya blk..

ok,wat smntre ni,classmates dya cme ade 8 org shje..tp nx week ade intake lg..wish ade lg la insan2 yg amik DPH..da la sorg je jejaka dlm kls tu..seb bek melayu..hehe..mentor dya berasal dr INDIA..nme beliau Mr. Bharat Reedy..ble org lain ade mentoring,ktorg dak2 DPH takde pape aktiviti sbb mentor kami balik kampung beliau di india nun jauh di sane..hehe..so bersabar sje lah mnggu kls b'mle..=)

hahaha..what the funny post..tp mgkn itu la hakikatnye..tiap kli nk kuar gy mne2,ad je yg dya buat kat dpn cermin tu..mekap lah..ape lagi kan..hehe..tp walauapapun,tak lah melampau sgt mekapnye..sekadar ape yg patut diletak je lah..blusher2 ni wa tak main lah beb..eyeliner tu pulak kalau rajin nak pakai,pakai lah..eyeshadow..tym nga ehem2 je dya pakai..haha..tp kadangkadang tu kalau da sampai tym gile2 pny otak,tah ap2 la jd kat muka dya yg cmeyl ni..*ececeyh..t'perasan lah pule..hehe..

bnd yg WAJIB ade dlm handbag dya :

purse *plg wjib lah..ic pntg meyh..xmo jd pati pulak..
lipgloss silkygirl eternal pink..kih3..
compact powder silkygirl no.3..hehe..
eyeliner..takhengat lah pule ape jnme'y..hehe..
perfume silkygirl sweetheart..
*mcm sume silkygirl pny jnme je..hehe..

tu je kot..tak lah suke mekap sgt kn kalau itu je yg ade dlm beg?haha.. ;p

hmm..dapat bayangkan tak? bagi yang memang malas kemas bilik tu mesti la dapat bayangkan kan..hehe..tp tp tp..ini bukanlah bermaksud yang cik dya ni malas kemas bilik..tidak sama sekali yee..cuma yela kan..ntah.dya pun tak tau la nak cakap cane..sbna'y dya dlm proses packing bj..tu yg jd b'sepah gile2 bilik tu..kang da nak pegy,bru dya kemas balik..hehe..keadaan b'sepah'y tu xyah cite ar..tak usah dibayangkan pun takpe..mmg betol2 tak rupa bilik lah! haha..

p/s : pasni bole update lg tak ye?hmm..

cdey j tjuk kn?mmg pn..cdey sgt2..mungkin skang ni sume kwn2 ku sdg b'bahagia dgn khidupan masing masing..da ade tmpt..tp ku cemane pulak?ntah la..rzki tak menyebelahi..erm..fhm ke ku ckp psl ape?tak kott..ku ckp psl twrn gy ipta..hmm..xde rzki..xdpt tmpt..so..skang ni tggu mse nk jjk kki gy ipts..nk wat cane,tu je pilihan yg ade skang ni..terima dgn hati yg tabah je la kn?mgkn kat ctu rzki ku..yg pntg,ku blja btol2..=)

Assalamualaikum..hmm..dya ada cincin tapi dya tak pernah tau kat jari mana yang sepatutnye kena pakai cincin tu..at last,tau la jgk..yela,apa la gunanye internet ni kalau tak digunakan ke jalan yang benar dan bermanfaat..kn?hehe..0k,back to the point..


Umat Islam khususnye,pakailah cincin anda di 

*jari manis atau 
*jari kelingking.
 ini bagi mengikut sunnah Rasulullah SAW..

dan janganlah kita memakai pada 

*jari tengah@hantu
*jari telunjuk. 
Hal ini kerana, pemakaian sebegini akan membuatkan kita sebenarnya meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum Nabi Lut AS..

kepada kawan kawan sekalian, jalankan lah tanggungjawab anda untuk sama sama menasihati sahabat handai,ahli keluarga,saudara mara atau sape2 je andai ada di antara mereka yang tidak memakai cincin mengikut sunnah Rasulullah SAW..renung renungkan..dan selamat beramal!! ^^

hye! memang dah lama dya tak update blog ni..yela,kan keje..cane nak update pn..di saat sume orang tengah bizi2 packing barang tuk msuk U,dya masih lg rlex duk umah,pgy keje,balik lewat malam..nak wat cane..nasib tak menyebelahi lah pulak kali ni..dya tak dapat intake pertama ni..tggu keputusan rayuan..kalau dapat,Alhamdulillah..kalau tak dapat,takpe lah..dya masuk private u je..hurm..cam tak kena lah pulak entry ni dgn tajuk post tu..sbna'y dya memang nak benti keje..dya dah tak tahan nak keje lg..kalau setakat penat tu,dya dah bese tapi dya tak tahan dengan kerenah customer yang kadang kadang buat hati ni bengang je..ada sorang customer tu,agk tue la kan..dy kata,dy ada order teh tarik tapi tak sampai..masalahnye mana ada dy order bnd tu..pstu nak marah2 plak..lagi sorang plak,orang kilang..dy kata dy order bihun goreng,tapi ble tengok dalam bil order tu,takde pn bihun goreng..hey,tak ke bengang ada customer cmtu? tapi yela,nama pn keje kan? mesti la bnyk kerenah pelanggannye..yang lagi trok mgkn ada la kot kn? sna'y dya nak benti akhir bulan mei ni..tapi taktau la jadi ke tak..juz wait n see..=)

Salam..=)
coklat tajuk post dya kali ni..knp coklat? dya tau..sume orang suke mkn coklat..tp..tak termasuk dya kot..hehe..hal yang paling dya pelik..di saat sume orang suke sgt mkn coklat,dya tetap tak boleh telan coklat..bole la sikit sikit..kalau mkn banyak banyak,nanti dya pening pastu rs nak muntah..tp bile dya tengok kakak n adik dya mkn coklat,makk oii..mcm mkn nasi! cpt gle abisnye..sedap sgt ye coklat tu?ok,tak dinafikan la coklat tu sedap..-,-'

walau apapun la kan,dya tetap jugak nak tau kebaikan coklat..n ade ke tak keburukannya?check it out!

kebaikan coklat =)

1) mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang.
2) menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak, 6% protein dan vitamin serta mineral yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari.
3) coklat turut menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari.means,coklat amat sesuai bagi golongan yang aktif dan bekerja..
4) dapat membantu mengelakkan kerosakan gigi kerana kandungan coklat itu sendiri yang mempunyai bahan anti kerosakan gigi seperti tannin, kasein, dan asid oksalid yang berperanan sebagai pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. mentega koko pada coklat yang sebenarnya menyaluti gigi si pemakan (ketika makan coklat tersebut) dan bakteria tidak boleh hidup dalam keadaan sedemikian. malahan,koko itu sendiri merupakan agen antibakteria.
5) coklat mengandungi 4 kali lebih antioxidants (catechins) berbanding teh hijau, yang mampu mencegah penyakit kanser dan jantung. antioxdants juga mencegah penuaan (aging) yang disebabkan oleh free radicals.-hasil kajian oleh Holland's National Institute of Public Health and Environment-
Fakta : 100mg teh mengandungi 13.9mg catechins ; 100mg dark chocolate mengandungi 53.5mg of catechins
6) coklat juga mengandungi endorphins, yang mampu mengatasi penyakit kronik dan bertindak sebagai penenang fikiran.
7) mengandungi asid oleik dan asid stearik yang mampu mencegah penyakit jantung manakala phenolen untuk mengurangkan peluang mendapat penyakit jantung.
8) mengandungi seratonin, sejenis neurotransmitter dan bertindak sebagai penenang (anti depressant)
9) sebagai peningkat mood kerana mengandungi phenylethylamine.
10) mengandungi vitamin B1, B2, D dan E dan juga minerak seperti potassium dan magnesium.

keburukan coklat =)

1) segelas minuman coklat panas sebelum makan akan mengurangkan selera makan terutamanya bagi mereka yang sedang menaikkan berat badan.
2) bagi mereka yang mempunyai migrane,mungkin mengalami pening kepala sekiranya mengambil coklat secara berlebihan.
3) kandungan theobromine pada 'dark chocolate' berbahaya kepada binatang peliharaan. agak-agak kucing tu tertelan coklat,segeralah bawa dia pegi jumpa doktor haiwan..

FAKTA TENTANG COKLAT :

Telah berlaku pemalsuan bagi coklat. oleh kerana koko adalah bahan yang mahal, dapur konvension terpaksa memilih penggunaan gula atau minyak nabati sebagai bahan menggantikan koko kerana harga bagi kedua-dua bahan ini lebih murah.
Lemak koko sering digantikan dengan minyak yang lebih murah, seperti lesitin atau minyak kelapa sawit. selain soal harga, dengan menggunakan bahan ini, pelapisan coklat menjadi lebih mudah. berbanding koko pejal, komponen tidak berlemak pada biji yang digiling juga rendah. dalam bar coklat, misalnya, sekitar 20% gula-gula itu diisi coklat.
Coklat premium, di sisi lain, biasanya mengandungi sekitar 50-70% coklat padat. disebabkan coklat mengandungi lebih gula dan mungkin juga sedikit minyak nabati, coklat pekat ini mengandungi lebih sedikit kalori dari produk coklat pada umumnya. maka disebabkan itu, coklat sering disalahkan oleh para penggemarnya untuk masalah yang sebenarnya disebabkan oleh penggunaan gula berlebihan.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Coklat



Assalamualaikum sy ucapkan sebagai madah pembuka bicara..hehe..*da lme tak bersyarah.

kawan kawan..ape itu cemburu? same tak dengan jelez? eh,mmg la same kan? ejaan je laen.
tapikan...kenapa orang cemburu? ade kebaikan ke perasaan cemburu tu? ape pulak keburukannye?
kawan kawan kuat cemburu tak? ha,bek ngaku cepat..tipu dose ea..hihi..kalau dya sendiri la, dya ngaku je dya memang kuat cemburu. dya pun taktau lah kenapa dya cmtu..yela,sume org kan lain lain..hehe..
secara logiknye, setiap perkara mesti akan ade pro & contra. kan kan kan?jom kite tengok same same ape pro & contra nye perasaan ni...

kebaikan CEMBURU :

1) Menjadi perangsang kepada individu terbabit.
perangsang ape? hehe..perangsang kepada kejayaan pada masa akan datang. yela,sesetengah orang akan berasa cemburu apabila melihat kejayaan kawan-kawannya justeru akan menambahkan semangat kepada dirinya untuk berubah dan menempa kejayaan. betul tak?

2) Menambahkan perasaan sayang terhadap pasangan.
orang selalu kata,cemburu tandanya sayang. ye,memang betul cemburu tandanya sayang. tak salah untuk berasa cemburu terhadap pasangan sebab setiap orang mahukan yang terbaik dalam setiap perhubungan. asalkan tak melampaui batas seorang manusia..

3) Menggalakkan minda untuk sentiasa berfikiran positif.
bila kita sedar yang kita telah dilanda perasaan cemburu,secara spontan kita harus menggerakkan otak kita untuk berfikiran waras dan memandang positif terhadap perkara yang berlaku. ini bermakna, kita harus menyelidiki apa punca kita berasa cemburu dan berusaha untuk memperbaiki diri agar menjadi lebih baik pada masa akan datang.

keburukan CEMBURU :

1) Merosakkan sesebuah perhubungan.
bila cemburu telah menguasai diri,tak mustahil macam macam yang sanggup kita lakukan untuk membalas kembali rasa cemburu tersebut dan akhirnya perasaan itu sendiri yang akan menghancurkan hubungan yang sebenarnya ingin kita pertahankan. orang zaman sekarang (dulu pun sama kot) memang sanggup buat perkara perkara yang merosakkan akidah bila dah cemburu. kalau dalam hubungan suami isteri, sama ada si isteri atau si suami sanggup meng'guna-guna'kan pasangan masing-masing. tujuannya, untuk ikat pasangan. tu pun belum tentu rasa cemburu tu dah hilang.

2) phD.
what does it mean? cemburu pun boleh dapat sijil jugak kan?ha,jangan taktau,sijil ni bukan sebarang sijil tau! sijil ni paling bahaya untuk hati seseorang yang ada perasaan cemburu tahap melampau atau lebih difahami dengan istilah cemburu buta. phD ni means PERASAAN HASAD DENGKI. urrggh..!amat buruk bunyinya. hmm..ni la akibatnya kalau perasaan cemburu dah tak boleh nak dikawal lagi..

3) Bersahabat dengan syaitan laknatullah.
Astaghfirullahal azim..sebolehnya kita sebagai umat Islam,hindarkanlah dari perasaan cemburu yang menjerumuskan diri kita sehingga bersahabat dengan syaitan. pada ketika itu,syaitan telah menikmati kemenangannya kerana telah berjaya menghasut anak Adam. sebagai contohnya, dalam perniagaan, rakan perniagaan kita tak senang dengan kejayaan yang telah kita miliki lantas pergilah dia kepada sang bomoh untuk menghancurkan perniagaan kita. Nauzubillahi mindzalik.


sesungguhnya Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad SAW telah bersabda yang bermaksud :“Rasa cemburu ada yang disukai Allah dan ada pula yang tidak disukai-Nya. Kecemburuan yang disukai Allah adalah yang disertai alasan yang benar. Sedangkan yang dibenci ialah yang tidak disertai alasan yang benar.” (Hadis riwayat Abu Daud)

 marilah sama-sama kita renungkan untuk kebaikan bersama..=)













sorry..='(

ok la,i can't keep this alone..jiwe ni rs mcm nk pecah je! taktau la nak wat cane..

dear my friend..i'm so sorry..i didn't mean to do this to u..but i..i'm juz a normal person..like the others..i've a feeling..and i can't deny it..but at the same time..i can't tell u..i dun want to hurt u..i'm really really sorry for being a liar, hypocrite or whatever u wanna call me..i dun mind..i know i'm wronged..i hope one day u can give me ur forgiveness..i really really need it..i'm sorry again..=(

''sampai masa tibanya waktu,
redup hati kaum berdua,
bila dua jasad bersatu,
hidup mati jadi bersama.."

cuba teka ni mne dya dpt poem bez ni?hehe..yang da tengok,0fcoz2 la tw an..HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA la..0k,i admit dat i've juz watched diz m0vie on astro first..sgt ketinggalan kan?haha..nak wat cane..i'm busy la..nk update bl0g ni pn amik mse yg agak lame la jgk..blk keje da kul1 lebih..pstu mesti la da letihkan? ok,jom back to the point setelah kite melalut sebentar..

sebeno'y dya xberapa nak faham mksd pantun tu..tapi dya sk..dy macam ade mksd yang sgt mendalam..untuk orang yang tengah hot2 becintan tuu mgkn pk mksd'y sal cinta k0t..yeah,mgkn la kann..tak cakap sume pn pk begitu..masing masing ade hak kebebasan untuk befikir..tak gitu?tiada siapa yang akan menghalang..ya ya ya..wateva it is,dya pn pk cenggitu jugak..hihihi..*otak suda jiwangss..

wait wait wait..sena'y np dya wat tajuk entry ni cmtu ek?0uh,ok..act,dya nak ckp,akhirnyee dya dpt jugak nengok cite ni walaupun suda agk ktggalan..*uh,cdey'y..hehe..

ade seseorang tu..dy sk satu phrase dr cite ni..dat is..DO ANYTHING,GIVE EVERYTHING..
ni pn ade mksd yang mendalam jugak cme dya bl0m nyempat nak kaji ape mksd dy..huhu..

dilema? a'a..dya dlm dilema utk wat keputusan sekarang ni..dya xtau ape yang patut dya putuskan..
0k la,dya tak macam kwn2 dya..diorang pandai..s0 mst xde masalah tuk pilih k0s ape kat U..
dgn result dya yang xberapa nak okayy tu,kos ape la yang sesuai tuk dya?hmm..

ayh dya suh amik farmasi..*msti la private u..xlyk ipta..=.=
then,dya da apply..da dpt da p0n..
tp stu je masalah'y..dya xtau nak confirm atau tak..
adekah harus untuk dya tggu tawaran ipta? *mungkin law..haiyaa..
dya TAKTAU!!


cmni ke dlm my otak??

uNtUk AWAK..

awak..
nak tau satu cite cdey tak?
ade sorang pmpuan..
sume orang da tau hal ni..
walaupun dy tak luahkan pd llki tu..
tp hakikatnya dah terlalu jelas..
dy sentiasa cb utk nafikan..
kalau org lain pcye pd dy,tp tak pd sy..
sy tau hati dy..
dy pmpuan,sy juga pmpuan..

awak..
dy sayangkan llki tu sangat sangat..
sy tak boleh nak nafikan bnd tu..
dy taknak bgtau sbb dy nak jg hubungan persahabatan..
dy taknak hubungan tu terjejas sbb perasaan dy..
dy lebih mgharapkan kebahagiaan llki tu berbanding kebahagiaan dy..
sangat suci hati dy kan?
tak sume pmpuan cm dy..
sy sendiri pn taktau sy boleh jd mcm dy atau tak..

awak..
sy mintak maaf..
kadang kadang..
sy pn tak boleh nafikan perasaan sy..
sy cemburu dgn dy..
knp?
sbb..
lelaki tu ialah..
awak..
dy sayangkan awak..
dy terlalu sayangkan awak..
sy pn sayangkan awak..

awak..
i just hope that...
u'll always belong with me..
selfish ke sy?
itu cme satu harapan..
yg diharapkan menjadi kenyataan.. =')

hey guys! alaa..ape men bunuh2 diri ni..dun d0 diz laa..knp 0rg zaman skang dgn sske aty'y amik kptsan tuk bunuh diri ble nk lari dr mslh? pk dgn wat cmtu,mslh hilang? lg bnyk mslh ble da at akhirat nty..balasan utk 0rg yg bunuh diri ni t'llu perit..

sgle ujian,masalah atau dugaan yg dtg psti akn ade jln pnyelesaian...BUKAN BUNUH DIRI! Allah takkan menguji hamba'y kalau kte tak mampu nk hadapi'y..hadapi la ujian Allah dgn aty yg sabar..terlalu besar hikmah disebalik ujian yg dtg tu..cme kte je yg tak nmpk..

ape punca 0rg bunuh diri?
 putus cinta..... :'( *cdey la k0non...

 failed exam laa...*pn cdey jgk..=(

 family pr0blem plak...

 finance problem, ok..?

 OMG!! n0t me,0k..

plek'n 0rg2 ni sume? kpd sspe yg ad t'pk nk mmatikan diri,ingat lah Allah..insya Allah,everything will be 0k..hanya Allah yg tau ape yg t'baik tuk hamba'y..bertaubat la sblm t'lmbt..

Hadith berkaitan membunuh diri.. :
“Sesiapa yang terjun dari bukit membunuh dirinya, dia akan terjun ke dalam neraka jahannam dan kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesiapa yang meminum racun membunuh diri, racun itu akan berada di dalam gengamannya, dia akan menghirup racun itu di dalam neraka jahannam dan kekal di dalamnya selama-lamanya. Siapa yang membunuh dirinya dengan besi, maka besi itu akan berada dalam gengamannya, dia akan menikamkannya di perutnya di dalam neraka jahannam, kekal di dalamnya selama-lamanya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

hallu..Assalamualaikum...baiklah,semalam pd 23 mac 2011,jam 12.15 minit tengah hari, sy yg b'nme Farah Adilah binti Adeni, tlh mngmbil result spm sy..sesungguh'y,sy amat b'puas aty dgn result yg sy p'0lehi krn hny itu yg sy mmpu utk capai..terima kasih sy ucap'n kpd sume guru2 yg tlh b'pnt lelah mngajar kami (candidate spm..) sehingga kami b'jaya m'dpt kputusan yg cemerlang..tnp kalian yg m'didik,siapa lah kami utk mngecap kejayaan..thank y0u again t0 all my teachers since i'm f0rm 4 'till f0rm 5..l0ve u all..jasamu guru2 tak mgkn akn sy lupa'n..mlh akn trus disemat dlm aty..=) [np skema j ayt ni..haha..]

ha! nk tw result spm dya? ala...bkn xnk gtw tp MALU....malu sbb result dya klakar...hahaha...bkn dya je yg glk tw,umi dya pn glk jgk..tah cane ley dpt cmtu..hehe..yela...dya dpt....7A...3C..1D...hahaha..lwk'n?[bkn bgge la...malu ni..kahkahkah..]

actlly,dya mmg target utk dpt 7A je..sbb dya tw dya xmmpu utk dpt lbih drpd tu..cdey je bnyi'y kn?hehe..kalau xdpt ap yg dya target ni,mst dya cdey sgt2! tp Alhamdulillah..dya b'jye dpt..b'syukur sgt2..tuk kwn2 dya yg b'jye dgn cemerlang,dya ucapkan setinggi2 tahniah..u all mmg hebat!huhu...

ingat, SPM bkn pnntu tuk sgle2'y..kalau kte xdpt result yg kte nk,bkn b'mksd mse dpn lte da musnah..TIDAK sme skli..t'llu bnyk peluang yg ad utk kte b'jye sme mcm 0rg len..kdg2 yg cmrlg skang,xsmsti'y dy trus cmrlg..ad mse dy akn mngalami kegagalan jgk..dan 0rg yg gagal jgk akn merasai nikmat kcemerlangan..insya Allah..sume akn m'jadi jika diiringi usaha yg tinggi n tak mudah b'putus asa..pesanan dr dya utk kwn2 n dri dya sndri jgk..sem0ga kte sume akn sntiase dberi kejayaan walau dmne pn kte brade..amiin..

lps ni,sume akn bwk hala tuju masing2..mst la pgy universiti an..xtw la plak klu da ad yg mrncg nk btung ke..kwin ke...hihi..awl sgt tu..hehe..nk m0hon biasiswa,hrp2 la dpt..xdpt pn xpe..huhu..s0 after diz,i'll miz all my frens..miz s0 mucchh lah!!!haha...0k,c u nx tym!! ^^

hye3! hehe.. actlly,ad kesa dsbalik p0st ni..sume'y b'mule mse dya dgn akk tga mkn kat rst0ran ayh..(keje situ je..huhu..). kt0rg mkn nsi g0reng kampung..ad ikn bilis..tp xdbuang kple'y..jd kt0rg pn mmule'n la pr0ses pmbuangan kple ikn bilis yg c0meyl gle tu..susah susah susah...dgn penuh tekun kt0rg m'asing'n,rpe'y tabiat kami yg tsbut tu tlh dprhati'n 0leh slh s0rg pkrje kdai tu yg dgelar sbgai abg man..(smpi skang dya xtw ap nme pnuh dy..hihi..)

maka,dgn pnuh curi0us+w0nder  nye bliau b'tny, "knp k0rg pgy asing'n kple ikn tu?"
ak pn m'jwb dgn mke pnuh ke bluran, "ha?" smbil dlm aty 'hish,cbuk j..kcau k0nsentrasi bt0l..'
"0uh,ni? kt0rg asing sbb kt0rg xmkn.."
"knp plak xmkn?"
"sbb umi xbg mkn..dr kcik umi xajr kt0rg mkn kple ikn.."
"knp?"
ad0yy..bnyk'y s0kln dy...
"erm,umi kt nty cpt lupe..."
"yeke?"
"ntah.."
0k,smpi ctu j la k0t dialog'y..mse tuk m'abis'n nsi tu pn dya xingt bp tp yg pntg agk lme..haha..

sbna'y,dya pn curi0us jgk dgn kesahihan bnd ni..dya nk tw bt0l ke xel0k?knp xel0k?yela,kal0 el0k,msti la umi bg kt0rg mkn kn? td dya da search,kburukn mkn kple ikn ni tp dya xjmp bukti yg bt0l2 myakin'n aty n sanubari dya ni..tp ad la jgk yg kt mkn kple ikn ni mmg pnybb lupe..bnyk 0oo pnybb lupe...antara'y yg dya ingt la... :-

1) mkn makanan yg da dicemari semut...
2) mkn kple ikan...
3) mkn smpi t'lalu knyg...
4) minum air b'selang dgn suapan...ni plg xel0k la mmg..
5) mkn makanan masam (jeruk dsb...)
6) mkn epal yg da masam...
7) mkn di tmpt yg t'dedah dan k0tor...
8) bnyk mkn bawang besar..(0uh,ad effect rupe'y..huu..)
9) mkn makanan yg dsentuh tikus..(huh,seb bek rumahku xwjd cik ti ni...)
10) mkn makanan yg ad bnyk bhn perasa...ish3,mmg xel0k la...

ha,ni je la..ad yg dya amik cket2 dr bl0g 0rg..hehe...hrp b0le d amik sbgai pnduan espcially tuk bdk2 sk0la..bkn tu je,sume 0rg la pn..hehe..k,c u then! ^^

makan hati adalah satu peribahasa yang bermaksud bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati.

0k,bkn la peribahasa ni yg dya nk ckp sbna'y..sj j nk k0ngsi ilmu sbb 0rg skang ni espclly yg nga h0t2 b'kapel tu,xpn yg da kawin, salu mkn aty dgn psgan sndri..mgkn la k0t..hehe..dya nk ckp psl makan hati..
hati la..hati ayam, hati lembu..tp bkn hati manusia..(melainkan kanibal ye..=D)

cite'y b'mule ble akak dya tlh dmasuk'n ke h0spital akibat m'hidapi penyakit anaemia yakni pnykit kkurangan haemogl0bin dalam sel darah merah..bacaan kndungn haem0globin dy tym tu cme 5.5..sgt rendah..sdg'n klu utk manusia n0rmal, salu bacaan'y adalah 12..

mse d0ktor dtg tuk wat check up at akak, dktr tu ad tny, "tak makan hati ke?"
kt0rg pn jwb la (means i dgn akk) "tak.."smbil t'sengih mnnjuk'n barisn ggi yg putih dan b'seri tu..*sj nk pasan..hehe..
"knp? tkut jd tak pandai ke?" dktr tu pn b'tny alasan kami tak mkn hati..
dgn mke selamber, i pn jwb la..(smbl t'snym ye..) "ntah, dr kcik mak tak bagi mkn hati..mkn hati dgn 0rg salu la..hehe..."
"0uh..tp utk tmbh darah ni, bnyk'n mkn hati..kerang.." dktr tu pn mnambah..
hah! b'mule la epis0d kmuyskilan dlm dri dya..bkn k xel0k mkn hati? yela,tu kn 0rgan dalaman haiwan.. Nabi pn da sbut dlm hadis jgn mkn 0rgan dalaman haiwan..lbh kurang gitu la k0t..hihi..kalau mkn kerang tu b0le la lg dtrime..

s0,dya pn suda m'jdi agk pening..antara hadith nabi dan ilmu sains..dya pn mmle kn la 0perasi m'cari kebenaran..ceh,yela sgt..hehe..search pny search,dya pn tjmpe la stu artikel yg sebut sal bnd ni..act,ank si pnulis ni pn ad anaemia jgk n dktr saran'n bnd yg sme cm akk dya tu..mkn hati ayam atau lembu la mksd'y kn..ble ank dy mkn bnyk sgt hati ayam,keadaan ank dy bkn mkin btmbh baik tp mkin tr0k..s0,bt0l ke ilmu sains yg mngte'n mkn hati ayam b0le mnmbah'n darah? ntah la..kalau k0rg nk bc artikel tu,ni link dy..

http://soleh.net/2007/06/13/pertembungan-sains-dengan-islam-mana-nak-dipilih-isu-makan-hati/

dlm artikel sterus'y, dya nk cite sal mkn kepala ikan plak..hehe..k,daa...^,~



dya sk lagu ni!!hehe..knp??sbb dya pn xtw np..
ttbe je nk sk..haha..
bg psgn yg tga hangat b'cinta,sesuai la mmg dgn lgu ni..
tp dya?? haha..mybe..kapel je..

pape pn,dya tuju'n lagu ni at sume 0rg yg dya sayang..hehe..

cm skema je p0st ni kn? tp ni sbna'y tjuk n0vel yg ayh dya beli'n..
actlly da lme ayh beli n0vel ni tp tym tu dya da nk exam s0 ayh s0rok..
ble tg0k tjuk n0vel, dya da rs xnk bc sbt0l'y sbb mcm b0ring..hehe..
smpai la stu ary tu, dya rs b0san yg t'amat..sume 0rg da td0..
dya je yg xb0le nk mlelapkn mte ni..huhu..
tiba2 dya t'ingat psl n0vel ni s0 dya pn amik la..
bg sstgah 0rg, n0vel ni xbez c0z islamic..
tp sbna'y tu la yg bez..b0le mnimbulkn ksedaran..
n0vel ni mengisahkan s0rg mahasiswi yg t'lalu m'jaga pergaulan'y dgn lelaki
sehingga dy digelar s0mbong..tp tu la, dy s0mbong sbb Allah..
ramai lelaki yg mngejar cinta Khazinatul Asrar ni..tp dy xlyn s0rg pn
sbb bg dy bercinta la dulu dgn Allah..
cinta'y juga hny kpd s0rg lelaki yg sah m'jadi suami dy..
bnyk pengajarn yg b0le di amik dr cite ni..
cinta dy t'llu suci..
dahulu'n cinta kpd Allah dan Rasul..
m'jaga peribadi sebagai s0rg wanita Muslim yg sejati..
yg tak t'g0da dgn keindahan alam percintaan zaman skrg..
yg lebih b'pandu kpd hawa nafsu semata2..
rindu'y juga hny utk Allah dan Rasul..
susah'y nk memupuk peribadi semulia ni..

kalau tgk hakikat dunia zaman skrg,
remaja llki n perempuan lgsg xde perasaan segan silu
b'peluk sakan, bcumbu..
Astaghfirullahal azim.. Nauzubillahi min zalik..
dya teringin sgt..bercita2 la senang cite..nk jd mcm Asrar..
tp kne la brubh cket2..klu mendadak,tkut tak istiqamah plak an..huhu..











ni la n0vel'y..penulis'y fatimah syarha mohd noordin..
siyes bez..kalau k0rg sk bc n0vel habiburrahman el-shirazy,
why n0t try bc plak n0vel kluaran penulis tmpatan..
0k la,dya minx dri dulu..
Assalamualaikum..b'temu lg d lain p0st..huhu..^^

kenapa mesti kena keluar result2 ni ??
tensi0n pun ade skang ni tw..
sume 0rg sibuk d0k ckp psl result..
bile result nk kuar..
bt0l ke tarikh tu, tarikh ni..
tah, bermacam2 tarikh yg disebut tp tak de stu pn yg meyakinkan hati ni..
masing2 da mmpi dpt result..
ade yg mmpi result'y tr0k..
tp yg tak mimpi pn ade rasa'y..hehe..

semalam result STPM da kuar...
da berakhir la penantian di0rang selama ni..
sekarang bdk2 SPM plak yg menunggu tuk amik result masing2..
0p c0z ar sume berharap dpt result yg bgs kan?
yela, sume nk banggakan mak, ibu, umi, mama, ayah, abah, papa, bapak, walid (atau ap2 j la lg)..
berjasa jgk kat sek0lah..
tp kalau tak dpt result yg diharapkan, jgn la putus asa tuk terus belajar dan berjaya..
SPM mgkn jd penentu kte nk msuk universiti mne
tp yg plg penting diri kte sndri sebagai penentu sama ade nk berjaya atapun tidak..
gagal sekali tak bermakna akn terus gagal selama-lamanye..
pasti akan ade kejayaan tuk 0rg yg gagal..
sume'y bergantung kepada diri sendiri..
kejayaan adalah satu rezeki dan rezeki ade dimana-mana..
cara kte mencari rezeki tu pn kena la bt0l..
bru la ade barakah dlm rezeki tu dan keredhaan dlm hdp..

pesanan ikhlas dr dya..hehe..

0k,ni sambungan yg ary tu pny..
satu mlm, mse dya tgh msj dgn ss0rg ar0und 11pm..
ttbe dya trse ade aliran elektrik dkt sblh kanan bdn dya..
dr hujung kki smpai la ke kple..
ble da smpai kple tu la yg paling sakit..
meraung2 dya klu kne cmtu..
tym tu ayh dya bl0m blk..
s0 umi trus k0l ayh suh blk then bwk dya pgy h0spital..
sakit'y mse tu da xdpt ditahan lg..sgt perit..
nseb bek jgk la tym tu nga cuti seminggu sempena Ramdhan..
xyh la dya sakit at sk0la..hehe..
dya sgt bengang ble da smpai h0spital..(klang je..)
nk dpt rawatan tu sgt la lme!!
tym tu tah da bpe kali dya rs sakit..
smpai satu thp,ayh tpkse dukung dya sbb dya bt0l2 da xley jalan..
malu tu mmg la malu tp nk wat cane..hehe..
tp yg plek'y kn,dktr se0lah2 wat xtw je dgn keadaan dya!!
huh,pns xpns aty tym tu..
tah pe bnd merepek dy ckp sal dya..
mke da la kerek..
hish,geram gle ar!

es0k'y skit dya msh xkurang-kurang jgk..
dya ingt ary tu ary jumaat..
mkin kerap skit'y dtg..
xtw da bp bnyk air mte dya ni abis..haha..
lps ayh abis s0lat jumaat, ayh n umi bwk dya pgy
KPJ healthcare..
apabile tbe dsne (skema'y ayt..he..), dktr tu suh wat MRI brain..
k0non la dy tkut ade s0mething at 0tk dya yg geliga ni..hehe..
ble da scan,xde pape pn..wat bazir duit je..kn?hehe..skaty je ckp..
ble da gy h0spital,mkne'y dpt la ubt kn?
maka b'tmbh lg la st0k ubt dya..
b'plastik2..!(tu sbb mkin mls mkn ubt..)

selang bbrpe ary dya skit cmtu,ad lg skit bru..
kli ni at pinggang plak..
mmg sgt skit! xtw nk tfsir'n rs skit tu..
dya xb0le duduk..duduk kjp mst skit..
maka b'mule la lg adegan air mte..(skit meyh..)
mmg la dya t'baring je..
actlly,s0k'y da nk sk0la blk..umi xbg dya gy sk0la sbb dya bl0m t0l2 baik..
tp dya degil..nk jgk gy sk0la..dya kt at umi.dya da 0k..
insya Allah xskit at sk0la..
tp tu la,sbgai mnsie,ape la dye kte nk melawan tkdir Allah..
dlm kul9 pg, dya da mle skit..0rg yg plg risau tym tu mst la kwn sblh dya..
sp lg klu bkn waina..hehe..
akibat rs skit yg t'amat sgt,dya pn xdpt la nk mnahan air mte ni dr mngalir at pipi..hehe..
dan dya pn tpkse la duk at bilik sakit..
tak lme lps tu, umi pn dtg utk m'jmput dya balik..hehe..

sekarang sakit at pinggang da baik..
aliran elektrik dlm bdn plak da bkurang..
smpai ke saat dya taip p0st ni,dya msh rs cket2..
kebas at jari n kki plak xpna baik..
rawatan cre Islam ?
da buat da..tp xde pape pn..huhu..
sekarang ni da xtw nk rawat gne cre ape lg..
bkn xnk pgy,cme nk cri mse yg sesuai tu yg susah..
xpe la..sbr je..tu yg sume 0rg ckp..haha..
baik la,dya akn sabar...=)

salam...hye..camat malam..
p0st kli ni mmg psl tjuk at ats tu..
dya sakit ??
a'ah, dya sakit..
tp xtau la sakit ape..
i'm sure, kwn2 dya da tau sal sakit dya ni..
yg d0rg gelar'n penyakit MISTERI..

dya sakit since 31 julai 2010..
dya ingt tarikh ni sbb mse ni adalah
ary kedua seminar sejarah..
tym tu ingtkan sekejap je sakit'y..
tapi rupa'y smpai ke ary ni dya masih skit lg..
lps sakit yg tu, ade lg sakit lain..
kaki kiri dya rs kebas..
dari tpk kki smpai betis...
tak selesa sgt2..
lps tu..sakit lain plak dtg...

nx episod...

act, bnd ni luahn dlm diari khas dya..
dya pn xtau knp dya nk msuk'n dlm bl0g..
hmm,mgkn sbb nk k0ngsi dgn readers k0t..haha
dya mmg ade benci sse0rang..
BENCI bkn TAK SUKA..

ye, dya mmg benci dy!
ble dya tgk pic dy at mne2 la (salu fb je..)
dya rs cm nk delete pic 0rg tsebut..
sbb dya tak b0le tgk mke dy..
tah, rs benci ni tlalu mnggi plak..
bg sstgh 0rg mst rs xel0k ade rs benci..kn?

dya ade sbb tuk rs benci at dy..
dan sbb dya sgt2 la KUKUH !

rs benci ni TAK MUNGKIN & TAK KAN 
bertukar m'jadi perasaan SAYANG
mcm yg salu 0rg ckp..
"jgn benci2 kat 0rg..
nty jtuh syang pulak..
sendiri yg susah.."
0h pliz..dya tak kan biar'n bnd tu b'laku..
takkan same skali..

hish, dya pn xsuka wujud perasaan ni
tapi dya tak mampu tuk kawal..
frankly, dya xpnah benci at 0rg dgn benci gler pny benci cmni tw..
di saat sume 0rg senang dgn kehadiran dy,
bergelak ketawa dgn dy,
dya menyimpan perasaan benci
yang meluap2 smpai tak b0le nk
diungkapkan dgn kate2 sbna'y dkt dy..









hmm..dya xtau cane care'y tuk 
hilg'n perasaan ni..
anyb0dy, pliz tell me !!

Every time we remember to say "thank you", we experience nothing less than heaven on earth. 



Let us be grateful to people who make us happy; they are the charming gardeners who make our souls blossom.


bukannye susah pn kan nk ucap terima kasih ? 
tapi kenapa ada sstengah 0rg yg susah sangat
nk sebut "terima kasih" atau paling senang,
jz say "thanks"..
tak panjang pn perkataan tu..
dan tak ambik mse smpai 5 saat pn tuk diucapkan..


sometimes, jz wit 0ne word, kte dah b0le buat 0rg 
rs sng hati dengan kte..
ni tak, bile dah dpt s0mething yg diperlukan
dengan lagak selambe badaknye
b0le bla dengan senang hati die je..
eii..sakitnye la hati kalau kena cmtu..
0rg cmtu,mmg dah TAK PERLU di tol0ng lagi..
tapi...kalau t0long 0rg tu hati mesti la kena IKHLAS..
kan3??

pendek je kan??
lagi satu..nk ucap "terima kasih" ni,
b0le dilakukan dengan pelbagai care..
kalau rs malu nk kuarkan suare tu..
bagi je la n0te cm at tepi tu ha..
at least, kite ade la jgk ucap terima kasih
atas bantuan atau ape2 je yg tlh diberikan
kepada kite...


s0...after diz..jangan la beratkan mulut tu 
tuk ucapkan TERIMA KASIH...


kpd sume kwn2 dya...
dya nak ucapkan TERIMA KASIH SANGAT2
sbb sudi jd SAHABAT dya..
since dya msuk SEKOLAH AGAMA MENENGAH TINGGI SULTAN HISAMUDDIN
sampai la skang ni dya da kuar dr sk0la tu..
dya harap persahabatan kite takkan terputus 
walau kemana pn kite sume pegy..


MAISARAH TERMIZI
NADIA FARHANA AHMAD KAMIL
NUR NABILAH RAMLI
NORIANA MOHEYER
UMMU NADIA ASMOIN
ANIS SYUHADA AZIZAN
SITI NOR SARAH HANIPAH


ONIGIRI CREW TETAP AKAN WUJUD DLM HATI DYA..^^
se nk nangis plak..huhu..





Newer Posts Older Posts Home

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...