CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

mAkaN haTi..

makan hati adalah satu peribahasa yang bermaksud bersusah hati kerana perbuatan orang lain yang menyedihkan hati.

0k,bkn la peribahasa ni yg dya nk ckp sbna'y..sj j nk k0ngsi ilmu sbb 0rg skang ni espclly yg nga h0t2 b'kapel tu,xpn yg da kawin, salu mkn aty dgn psgan sndri..mgkn la k0t..hehe..dya nk ckp psl makan hati..
hati la..hati ayam, hati lembu..tp bkn hati manusia..(melainkan kanibal ye..=D)

cite'y b'mule ble akak dya tlh dmasuk'n ke h0spital akibat m'hidapi penyakit anaemia yakni pnykit kkurangan haemogl0bin dalam sel darah merah..bacaan kndungn haem0globin dy tym tu cme 5.5..sgt rendah..sdg'n klu utk manusia n0rmal, salu bacaan'y adalah 12..

mse d0ktor dtg tuk wat check up at akak, dktr tu ad tny, "tak makan hati ke?"
kt0rg pn jwb la (means i dgn akk) "tak.."smbil t'sengih mnnjuk'n barisn ggi yg putih dan b'seri tu..*sj nk pasan..hehe..
"knp? tkut jd tak pandai ke?" dktr tu pn b'tny alasan kami tak mkn hati..
dgn mke selamber, i pn jwb la..(smbl t'snym ye..) "ntah, dr kcik mak tak bagi mkn hati..mkn hati dgn 0rg salu la..hehe..."
"0uh..tp utk tmbh darah ni, bnyk'n mkn hati..kerang.." dktr tu pn mnambah..
hah! b'mule la epis0d kmuyskilan dlm dri dya..bkn k xel0k mkn hati? yela,tu kn 0rgan dalaman haiwan.. Nabi pn da sbut dlm hadis jgn mkn 0rgan dalaman haiwan..lbh kurang gitu la k0t..hihi..kalau mkn kerang tu b0le la lg dtrime..

s0,dya pn suda m'jdi agk pening..antara hadith nabi dan ilmu sains..dya pn mmle kn la 0perasi m'cari kebenaran..ceh,yela sgt..hehe..search pny search,dya pn tjmpe la stu artikel yg sebut sal bnd ni..act,ank si pnulis ni pn ad anaemia jgk n dktr saran'n bnd yg sme cm akk dya tu..mkn hati ayam atau lembu la mksd'y kn..ble ank dy mkn bnyk sgt hati ayam,keadaan ank dy bkn mkin btmbh baik tp mkin tr0k..s0,bt0l ke ilmu sains yg mngte'n mkn hati ayam b0le mnmbah'n darah? ntah la..kalau k0rg nk bc artikel tu,ni link dy..

http://soleh.net/2007/06/13/pertembungan-sains-dengan-islam-mana-nak-dipilih-isu-makan-hati/

dlm artikel sterus'y, dya nk cite sal mkn kepala ikan plak..hehe..k,daa...^,~

0 Comments:

Post a Comment



Newer Post Older Post Home

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...