CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

hye! salam jumaat tuk semua..=D hari ni dya nak cite sikit sal resepi yang dya masak semalam..tu, tajuk post tu la yang dya masak..hehe..sbnarnya dya main letak je nama resepi ni sebab bahn pun main masuk je..asalkan jadi dan SEDAP..hehe..resepi ni dya amik sikit2 dari mak kawan dya..sebab semalam dah buntu sangat taktau camne nak masak, dya pun kol la dia mintak resepi..huhu..so, ini lah resepinya..

BAHAN-BAHAN :

- lobster@udang kara
- bawang merah dan putih
- halia
- cili boh
- sos cili @ tomato
- serai
- limau nipis
- air rebusan lobster
- garam, gula dan penambah perisa

CARA-CARA :

1 - rebus lobster dalam air yang mendidih bersama garam selama lebih kurang 10 minit. ( bergantung pada bilangan lobster )
2 - tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan halia.
3 - tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Bila dah nampak garing sikit, masukkan cili boh dan sos cili @ tomato. tambahkan air rebusan lobster tadi untuk bagi dia ada rasa lobster tu. tunggu sehingga cili tadi betul2 masak..
4 - perahkan air limau nipis untuk bagi dia rasa masam2..
5 - masukkan gula secukup rasa..jangan banyak sangat, kang takpasal2 termanis plak..
6 - masukkan garam dan penambah perisa secukup rasa jugak..
7 - akhir sekali, masukkan lobster tadi dan gaulkan bersama.
8 - siap untuk dihidang..

CARA-CARA MEMBELAH LOBSTER :

1 - pisahkan kepala dengan badan.
2 - buangkan duri2 yang tak dikehendaki. kalau taknak buang pun takpe.

dya taktau cane nak belah sbnarnya so ni cara yang dya dengan akak buat tuk senang nak makan..=D


selamat mencuba..! ^^



PERHATIAN!! ini bukan ayat Al-Quran...!


PENTING DAN TOLONG SEBARKAN. MOGA ALLAH SWT AKAN MEMBALAS JASA BAIK ANDA.
YANG PASTI, INI BUKAN AYAT AL-QURAN...


Semoga kita semua berhati-hati, jangan sampai terbeli dan digantung di dinding-dinding rumah kita. Sebarkan dan maklumkan kepada semua saudara-saudara kita.


Tolong baca. Jangan biarkan kita diperbodohkan oleh orang-orang KAFIR. 
Perhatian : kalau ternampak penghujungnya ditulis "Surah Injilu Mattay", terus reject!


Itulah agenda Kristian, maka berhati-hatilah anda..


Jangan terpedaya pada rupanya tetapi tengok dan selidiki juga isinya. Tengok keseluruhan. Memang ia nampak cantik sekiranya dibuat untuk menghiasi dinding rumah.


Sekali pandang memang nampak macam ayat Al-Quran tapi sebenarnya ayat dari kitab Bible.

sejak masuk U, dya jarang ada masa nak update cerpen dya..dah lama sangat terbengkalai..idea tu memang dah ada tapi nak mencari masa tu sangatlah susah..mana taknya, setiap hari mesti ada Lab Report yang nak kena hantar..huhu..penat meyh..dalam simpanan dya sekarang ni, ada dua cerita yang dya tengah nak siapkan..yang pertama, tajuknya Gadis Lavender..maksud disebalik tajuk ni? dya pun tak pasti..sebenarnya, dya minat bunga lavender sebab dia wangi..hehe..insya Allah kalau ada rezekinya, dya nak letak dalam blog ni..tapi tak tau lah nak letak ke tak sebenarnya..hehe..ceritanya macam akan jadi panjang je..penat ni nak kena perah otak..

okay, cerita kedua tajuknya Ceritara Hati..yang ni mungkin dya tak kan masukkan dalam blog sebab sangat privasi..orang-orang tertentu je yang boleh baca..tapi kalau nak diikutkan, yang ni lebih kepada bentuk diari tapi dalam konteks yang berbeza..mungkin kalau dya nak letak dalam ni, dya akan edit 50% kot..means not the exact story..huhu..

ha..! nak gtau ni..hari tu masa dya pergi Tesco, dya nampak ada kasut ni sangat cantik..actually, dah lama dya usha kasut ni..memang suka..tapi umi dya tak bagi beli kasut lagi sebab dah banyak sangat kasut..hehe..ala, beli bukannya tak pakai..pakai je..banyak kali tau..tapi sebab banyak kali tu lah, dya jadi cepat bosan..hehe..tapi tak pe, dya nak beli jugak..dan esok adalah harinya..harap-harap masih ada saiz n ada stok..kalau takde, oh, sungguh kecewa hati ini..i really love that shoe..i want it damn much!

hari jumaat lepas, masa dya dalam perjalanan balik rumah, dya ternampak bukit..tiba-tiba pulak terlintas kat hati ni nak daki gunung...DAKI GUNUNG..okayy, tu memang aktiviti kegemaran dya cuma takde kesempatan nak buat aktiviti tu..yela, dengan sape pulak dya nak daki gunung tu kan..bukan ada kawan pun..family pun takde yang minat benda benda camni..dya la yang ganjil minat aktiviti lasak..huhu..


jadikan, dya salu berangan yang dya daki gunung tu dengan kawan kawan dya..hehe..sure syiok abis ar kan..tapi tah bila pulak angan angan tu nak jadi kenyataan...

hye hye hye! sy bahagia!!! hehe..semua org layak untuk rasa gembira dan bahagia..am i ryte? huhu..tapikan,,kenapa dya rasa happy sangatsangat ye??sheram nihh..haha..
dya nak pergi Johor la..cam best je kan?huhu..*agak2 ada makna tersirat tak?huhu
jatuhcintadengannegerijohor..hihi.....

bile dikaji kaji balik,rupa2nya dah banyak yang lain dalam diri dya..ada yang dari positif --> negatif dan negatif --> positif..jom kite cek apa yang lain..

negatif --> positif

  • pemarah jadi penyabar (cme kadang2 tu marah la jgk..hihi..)
  • suka ubat jadi benci ubat.. (hey,positif tw ni..tak elok mkn ubat je..hehe..)
  • suka bad mud, skang owez epy meyh!hehe..
positif --> negatif
  • salu b'terus terang kalau takpuas aty@jelez@mara at bf..skang jd perahsia..(trok nihh..)
  • kuat makan jadi kurang makan..(prubhn tak tu??)
perubahan yang pelik..
  • tiba2 akan m'asingkan diri dari sume orang..
  • tiba2 diam sedangkan dari awal tu banyak cakap..hmm..
tu je la..bnyk ke perubahannye?tah la.. :')

Newer Posts Older Posts Home

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...