CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

JENIS-JENIS MINYAK WANGI



Hola..! ye, dya sangat suka minyak wangi ! hehee..tapi nak kata ada banyak koleksi tu takde lah..sikit je..hehe..so, hari ni dya nak kongsi sikit pasal jenis-jenis minyak wangi ni..selalunya kita main beli je kan..yang penting bau dia best dan menarik hati..hehe..cekidot!

JENIS-JENIS MINYAK WANGI~

1- PERFUME (PARFUM)
Perfume atau Parfum ( dalam bahasa Perancis) mengandungi kepekatan minyak wangi yang tinggi iaitu 20% hingga 50%, menjadikannya tahan lebih lama jika dipakai. Memandangkan ia tahan lama, maka harganya agak mahal.

2- EAU DE PARFUM (EDP)
Eau de Parfum mengandungi kandungan minyak wangi antara 10-15%. Wangian jenis ini lebih popular dan lebih murah jika dibandingkan dengan perfume dan masih boleh bertahan agak lama jika dipakai. EDP sangat sesuai dipakai di kawasan badan yang paling hangat, denyutan nadi, pergelangan tangan, leher, dada, lipatan siku, belakang lutut dan pergelangan kaki. Jangan meletakkannya di belakang telinga apa lagi jika terlalu banyak. Ini kerana kita mahukan bau yang harum, bukan menyengat.

3- EAU DE  TOILETTE (EDT)
Eau de Toilette adalah campuran perfume antara 3-8% dan tidak bertahan terlalu lama. EDT hanya mampu bertahan antara 3-4 jam bergantung kepada jenis kulit seseorang. Ramai juga yang menganggap EDT sama seperti Parfum atau EDP. Baunya juga tidak lah sehebat Parfum atau EDP tetapi sudah boleh membuat orang di sekeliling anda menghidu haruman yang semerbak. Haruman yang perlahan ini juga boleh memberi kesan yang sangat bagus.

4- COLOGNE
Cologne mengandungi pati perfume yang paling sedikit iaitu 3% sahaja. Eau de Cologne adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada campuran perfume. Ia adalah wangian yang paling kurang kepekatannya dan sudah tentu harganya lebih murah berbanding dengan yang lain.

Hope dengan info yang sikit ni dapat tolong korang sume time nak beli perfume nanti! cheers..!~

2 Comments:

  1. parfum-ori said...
    Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah wawasan.

    Parfum Ori
    Gudangnya Minyak Wangi dengan aroma yang tahan lama.

    ----------
  2. dyanissa said...
    sama2..thanx for read my blog.. :)

Post a Comment



Newer Post Older Post Home

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...