CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
There was an error in this gadget

Hukum Karma

Salam..hye ols..erm, apa maksud hukum karma? Karma bermaksud "action" atau "deed"..nak senang faham, balasan atas sesuatu perkara yang pernah kita lakukan..why i'm writing about this? this is based on my own experienced..
Benda ni terjadi masa dya tengah kerja kat restoran family..ada la sorang customer ni, bagi dya sangat biadap..kenapa dya cakap camni? sebab..dengan sesuka hati perut jantung dia nak cakap pekerja kedai tu BODOH..kisahnya begini..

sedang aku sibuk menguruskan order customer yang lain, tetibe ada seseorang memanggil..
"dik, tadi ada tulis tak tomyam campur?"
"yup,ada tulis. kenapa ye?" dalam hati da berkata2 sendiri, tak sampai lagi ke tomyam dia?
"mana ye tomyamnye? takada pun.."
then, aku terus masuk ke dapur, tanya orang yang baca bil, tomyam meja orang tu dah sampai ke belum?
she said, yes, semua dah hantar..
huh? dah hantar? then how come he said tak ada? i go back to his table and looking for the dish..suddenly i saw a bowl that has tomyam inside..and i say to him, sir, here it is..
nak tau dia cakap apa? "budak yang hantar tu BODOH"
hey, kau siapa nak cakap anak orang macam tu? kenapa tak kau yang cek dulu makanan kat atas meja tu? then apa gunanya kau bawak anak kau? tell them to check first..lagi satu, kalau mulut tu tak celupar sangat, kami tak rasa marah sangat..
dan lagi satu, tell ur children to have a manner..ni tak, buang biji durian merata2..main campak je..

so, where is the karma? nak cite la ni..

lepas dia dah bayar, dia pergi kat kaunter..he kept looking at the counter like find something..at last, my sister asked him, what r u looking for, sir?
he replied, toothpick..
la hai..punya lah besar bekas toothpick atas kaunter tu, dia boleh melilau mencari..nak tergelak pun ada rasanya time tu..orang dah tunjuk banyak kali pun dia masih lagi mencari..aik, rabun dah ke?

apa yang dya dengan my sis fikir time tu, just, jangan cakap orang lain bodoh kerana anda sendiri yang akan kelihatan seperti orang bodoh pada akhirnya..

look, tak amik masa yang lama pun nak terima balasan tu..
p/s : sedar2 lah diri tu sebelum cakap orang lain..

Assalamualaikum..dah lama dya tak tulis kat sini..sebulan cuti pun tak menyempat nak online..nak2 pulak line internet kat rumah tu dah macam siput nazak je..so,sekarang dah balik rumah sewa,dapat la nak online ssuke hati..hehe..ok,hari ni nak cite pasal gula2 white rabbit yang satu masa dulu pernah diharamkan penjualannya dekat Malaysia around 2008 sebab ada kandungan melanin yang tinggi dekat plastik yang selalu kita makann sekali tu..Melanin ni amatlah berbahaya untuk manusia..

Punca dya nak tulis pasal benda ni sebab masa dya tengah dok mencari getah rambut, tetibe lah pulak ternampak plastik gula2 ni kat almari..dah terdetik dah nak makan pas buke nanti sebab memang fevret sejak kecik lagi..tapi tetibe jugak teringat pasal pengharaman gula2 ni kat Malaysia..yang menjadi persoalan sekarang ni, kalau dah diharamkan, kenapa masih ada kat pasaran? dah dibolehkan semula ke pemasaran produk ni? takde dah ke kandungan melanin yang tinggi tu? tak bahaya dah? aiyoo..banyaknye persoalan..sape nak tolong jawab ni?

Oleh kerana perasaan ragu2 yang masih sangat tinggi, kitorang amik keputusan tuk buang je gula2 tu..huhu..sedap memang sedap, tapi kang dah kalau jadi apa2, sape susah? mak bapak jugak..hehe..


tak nak beli dah..!!huu...

Newer Posts Older Posts Home

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...